Všechny zprávy

Co to je a jak se provádí skrývka ornice?

Úprava terénu, která se nazývá skrývka ornice, je jedním z prvních kroků při stavbě vašeho vysněného domu. Tento článek vám poskytne informace o tom, jak se skrývka ornice provádí, kolik stojí a jaká je její výška.

Existuje několik důvodů, proč je nutné upravit terén na místě, kde hodláte stavět. Jedním z hlavních důvodů je povinnost stanovená zákonem č. 334/1992 Sb., která vyžaduje provedení skrývky ornice před zahájením jakékoliv stavby. Dalším důvodem je praktický – neupravený terén často neodpovídá stavebním požadavkům, a proto je nutné jej zarovnat. Navíc odstraněnou hlínu je možné využít pro pozdější úpravy pozemku, zejména pokud se jedná o úrodnou půdu, jejíž nevyužití by bylo plýtvání penězi.

Skrývku ornice provádí profesionální bagrista, ačkoli je třeba provést několik přípravných prací sami. Prvním krokem je pečlivé označení obvodových zdí budoucího domu pomocí kolíků nebo vápna. Toleruje se odchylka až 1 metr (přesnou polohu vlastní stavby vyznačí geodet). Je důležité zohlednit také orientaci svahů a budoucích zahradních instalací. Na konci je potřeba označit místo, kam bude vybagrovaný materiál odvezen.

Skrývka ornice se obvykle provádí do hloubky 15 až 30 cm. Cena za skrývku ornice se pohybuje zhruba v rozmezí 5 000 až 10 000 Kč, přičemž může být vyšší u větších staveb s členitým terénem nebo pokud je nutné zeminu převézt a uskladnit na jiném pozemku.

Po dokončení skrývky ornice provede geodet zaměření polohy budoucí stavby, což se provádí pomocí speciálních dřevěných laviček, které si můžete dokonce vyrobit sami a ušetřit tak náklady. Následně se započne se výkopem základů domu.

Závěrem lze konstatovat, že skrývka ornice je důležitým krokem při stavbě domu, který je nutné provést.