Všechny zprávy

Na satelitních snímcích je zřejmé, že havajské město prochází mrazem. Majitel “zázračného domu” není nadšený.

Z posledních satelitních snímků je zřejmé, že ničivý požár zasáhl velké části havajského města, včetně jeho historického centra. Mnoho významných budov a uměleckých děl bylo ztraceno v plamenech, včetně čtyř muzeí a historických relikvií. Místní obyvatelé se shodují, že i když domy mohou být obnoveny, část historie je nenávratně ztracena. Snímky města Lahaina jsou k dispozici na platformě Google Maps, ale ne všechna zařízení mají aktualizované mapy.

I když oficiální údaje hovoří o více než tisíci pohřešovaných, mluví se o možné chybě a překlepu ve jménech, takže počet obětí by se měl pouze mírně upravit. Nicméně stále platí příliš vysoké číslo, což je děsivé vzhledem k tomu, že Lahaina měla pouze necelých 13 000 obyvatel.

Podle seznamu zemřelých jsou mezi oběťmi převážně starší lidé, kteří nebyli schopni uniknout před rychle se šířícími plameny. Dokončené pátrání záchranářů v 95 % postižené oblasti dává naději, že počet obětí se již značně nemění.

Jeden dům na snímcích, který zdánlivě přežil požár téměř nepoškozený, upoutal pozornost. Majitel nedávno nechal vyměnit střechu na sto let starém domě za plechovou krytinu s vzduchovou kapsou, aby se teplo lépe rozptylovalo. Také zbavil okolí domu vegetace a nahradil ji štěrkem, aby se předešlo útokům termitů, nikoli požárům. Majitel, Trip Millikin, však nemá radost z toho, že jeho dům byl zachráněn, zatímco sousední domy shořely. Popisuje to jako podivnou směs emocí. V plánu má využít svůj dům jako klubovnu a občerstvovnu pro sousedy, kteří budují své domovy znovu.