Válka nejen na UkrajiněVšechny zprávyZprávy

Talentovaný muž byl to. Putin vyjadřuje soustrast rodině Prigožina.

“Byl to talentovaný člověk, talentovaný podnikatel, a to nejen u nás, ale měl výsledky i v Africe, kde se zabýval ropou, plynem, drahokamy a kovy,” uvedl Putin. Prigožin se podle Putina ve středu vrátil z Afriky a v Moskvě měl několik schůzek, než se vypravil na osudný let do Petrohradu. “Byl to člověk složitého osudu. Udělal vážné chyby v životě, ale dosáhl i potřebných výsledků. Jak pro sebe, tak – když jsem jej o to požádal – i pro společnou věc, jako v těchto posledních měsících,” řekl Putin během setkání s hlavou proruských separatistů z východoukrajinského Doněcka Denisem Pušilinem podle agentury Interfax. Ocenil přínos žoldnéřské Wagnerovy skupiny “v boji s neonacistickým režimem na Ukrajině”.

Stroj Embraer Legacy 600, na jehož palubě měl cestovat Prigožin, mířil z Moskvy do Petrohradu. Z dosud nevyjasněných důvodů se ale ve středu kolem 18:40 místního času (17:40 SELČ) zřítil poblíž vesnice Kuženkino ve Tverské oblasti.

Podle serveru FlightRadar24, který monitoruje polohy letadel a detaily letů, letadlo krátce před pádem náhle ztratilo během půl minuty výšku 2,4 kilometru. Poté ji na pár sekund dokázalo udržet a následně opět začalo padat.

Na palubě mělo zemřít sedm cestujících a tři členové posádky. Státní úřad pro letectví Rosaviacija uvedl, že na seznamu cestujících byl i Prigožin. V letadle měl cestovat i hlavní velitel wagnerovců Dmitrij Utkin.

Příčina pádu letadla není známa. Spekuluje se o nastražené bombě, sestřelení raketou země-vzduch, vyloučena však nebyla ani technická závada. Prigožinovi se mohl chtít pomstít Putin nebo někdo z jeho okolí za červnový krátký pokus o povstání. Objevily se však také spekulace o tom, že by mohl šéf wagnerovců svou smrt chtít fingovat.