Všechny zprávy

Umělá inteligence nezcela nahradí práci lidí. Většinou

Od nástupu průmyslové revoluce se spekuluje o tom, že nové stroje, od mechanizovaných tkalcovských stavů až po mikročipy, budou nahrazovat lidskou práci. Přesto se většinou lidé stále prosadili, uvedl server BBC. Avšak někteří odborníci nyní znovu vyjadřují obavy, že umělá inteligence by mohla tuto hrozbu nakonec naplnit a některé profese skutečně nahradit. Mezinárodní organizace práce (ILO) však má jiný pohled. Podle ní je pravděpodobnější, že umělá inteligence bude spíše doplňovat a rozšiřovat pracovní činnosti než je nahrazovat.

ILO též upozornila, že práce vykonávaná v kancelářském prostředí by mohla být nejvíce postižena automatizací, což by mohlo mít negativní dopad na zaměstnanost žen, které jsou v těchto oblastech často silně zastoupeny, především v bohatších zemích. Podle studie ILO může být až čtvrtina úkolů v oblasti kancelářských aktivit automatizována. Většina jiných profesí, jako jsou manažeři a prodejci, by měla být podle této studie postižena méně.

Podle nedávné zprávy investiční banky Goldman Sachs by umělá inteligence mohla nahradit až 300 milionů pracovních míst po celém světě. Nicméně umělá inteligence by také mohla vést k vytváření nových pracovních míst a zvýšení produktivity v různých odvětvích. Existuje však obava, že tyto nové technologie by mohly mít negativní dopad na ekonomiku, nejen pro jednotlivce, ale i pro celý systém.

Umělá inteligence se stala významnou s rozvojem ChatGPT, což je chatovací systém, který dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. Avšak stále existují úkoly, které umělá inteligence nezvládá a vyžadují lidské vlastnosti, jako je emoční inteligence a kreativní myšlení. Změna zaměstnání směrem k profesím, které tyto vlastnosti vyžadují, by tak mohla snížit riziko nahrazení umělou inteligencí.